Låt medlemmarna bestämma på riktigt.
Politiska och fackliga förbund och föreningar utgörs av medlemmar med vitt skilda kompetenser, intressen, åsikter och idéer. Med digital demokrati blir det svårare för ledningen att köra över sina medlemmar. Allas röster kan höras och komma till sin rätt.
Problemet
Många engagerade gräsrötter upplever att ledningarna i deras partier och fackförbund inte lyssnar på dem. I en uppmärksammad studie visades att det förekommer en genomsnittlig åsiktsskillnad mellan representanterna i Riksdagen och vanliga väljare på 13 procentenheter. Forskarna drog slutsatsen att ett slumpmässigt urval av 349 personer i befolkningen i princip alltid lett till lägre åsiktsskillnader. [1] Ett exempel är att väljarna i Sverige vill begränsa vinsterna i välfärden, men partiledningarna tycker inte det. [2] En annan fråga är Nato, där partiledningarna i rödgröna partier på kort varsel beslutat att gå med trots att en majoritet av deras väljare var emot.
lösningen
Med bra verktyg för digital demokrati kan gräsrötterna mötas, diskuteras, koordinera sig och uttrycka sina samlade åsikter i viktiga frågor. Både inför årsmöten och kongresser samt som snabb reaktion på viktiga beslut som avvägs av ledningen. När gräsrötterna kan gå samman och uttrycka sin vilja på en digital demokrati-plattform blir det svart på vitt om ledningen planerar köra över sina gräsrötter, vilket gör ett sådant beslut svåre att fatta. Digital demokrati kan användas året om för att mobilisera och engagera medlemmarna När allas kunskap och potential tillvaratas kommer hela rörelsen tillsammans fatta bättre och klokare beslut än om en liten elit i toppen styr.
Varför digital demokrati?
Referenser
[1] David Karlsson (2018). ”Företrädarskap i riksdagen”.