ANVÄNDS EJ Verktyg för digital demokrati

Det finns ett antal applikationer som implementerat en del användbara funktioner för digital demokrati, men dessa saknar bra helhetslösningar för digital demokrati. Dessutom saknar de oftast öppen källkod och kostar pengar, är inte helt säkra och saknar stöd för DLT. [1]

Därför har vi valt att utveckla ett nytt system, Flowback som är helt open-source, utvecklas utan vinstmotiv av vår ideella förening för digital demokrati. Nedan jämför vi Flowback med två andra kända verktyg för digital demokrati. 


Flowback

Vårt betyg: 4/5

Open source-system för beslutsfattande skrivet med senaste standard, vilket gör det möjligt för vem som helst att vidareutveckla projektet och skapa nya integrationer

  • Har säker delegativ demokrati med många olika röstningstyper
  • Är ett organisationssystem med planering och ansvarsindeldning
  • Har gratis skalbara videosamtal, chatt, och dokumenthantering
  • Har prediction markets och därmed omvärldsanalys
  • Aktivt community som vidareutvecklar nya funktioner

LIQUID FEEDBACK

Vårt betyg: 3/5

Open source-system för beslutsfattande finansierat av EU skrivet i det utdaterade programmeringsspråket Lua.

  • Har delegativ demokrati med få funktioner
  • Har grupper med få funktioner

Referenser

[1] Några exempel på andra beslutssystem som inte lever upp till våra krav är t.ex. Helios, ethVote, EVIV, CryptoBallot, OpenVote, ElectionGuard, VoteAgain, Evote-crypto, MACI, BroncoVotes, LiquidFeedback och VoteIT som saknar support för DLT (distributed ledger technology). De blockchainsystem och DLT-system som finns för beslutsfattande är oftast ganska begränsade och inga riktiga beslutssystem, då beslutsfunktionerna byggs på som en efterkonstruktion. Microsoft har exempelvis utvecklat ett system halvdant som heter VeVote som inte har öppen källkod.

Det finns också affärssystem och system där beslut kan tas och som förenklar organisationsarbete. Loomio är ett exempel på ett beslutssystem som är populärt, men som inte tillåter delegering eller svårare typer av omröstningar, men som samtidigt utgör ett organisationssystem till någon grad. Andra exempel är Boardeaser, SAP och Boardroom. Många andra system saknar organisationsaspekterna omkring det, så som: dVoting, Provotum, Block’n’roll, Hääl, EthzkSNARK-Voting, E-voting-system-on-blockchain, och Blockvotes.

För att komma tillrätta med bristerna i ovanstående system och skapa en helhetslösning för modern digital demokrati har vi utvecklat Flowback. Flowback har helt öppen källkod och är fritt att använda utan begränsningar för alla.

Redo för en global demokratirevolution?

All förändring börjar med dig! 

>